rondrit

Alle onderdelen

series

Maartje Nevejan

De tv-serie

De Canta danst!

Maartje Nevejan volgt in een vierdelige tv-serie de dansers van Het Nationale Ballet en een groep Canta-rijders. Ze was bij hun eerste ontmoetingen en legde hun repetities vast. Ze liet dansers en gehandicapten vrijuit vertellen over hun lichaam en hun beperkingen, over hun mobiliteit en over hun dromen. Ze ondervroeg beide groepen over de grenzen van hun lichaam, over woekeren met ruimte en beweging, over pijn en transcendentie. De leidraad is de vraag: hoe zit dat nou met jóuw lichaam? Wat kun je, wat kun je niet? Wat doe je als je iets niet kunt?

In elke aflevering staan steeds twee Canta-rijders centraal. De dansers geven tussendoor een bewegelijk commentaar: soms contrasterend of confronterend, soms geruststellend of bevestigend en soms helemaal op zichzelf. De spanningsboog van de serie wordt gevormd door de ontmoeting van die twee groepen, de dansers en de rijders, op één avond, in één ballet. Elke aflevering laat zien hoe ingewikkeld de totstandkoming daarvan is. Deze verhaallijn biedt in iedere aflevering een cliffhanger, die de kijkers naar de volgende aflevering doet verlangen.

De tweede verhaallijn in de serie is het autootje zelf. Nevejan bezocht daartoe hardcore Canta-liefhebbers in Amsterdam en Den Haag, die verhaalden over hun liefde voor hun autootje, en was aanwezig bij een zeer fotogenieke Canta-toertocht. Ze legde vast hoe autocoureurs op het Circuit van Zandvoort een slipcursus gaven aan Canta-rijders en filmde in de fabriek van Waaijenberg, waar de Canta wordt gemaakt.

De vierdelige tv-serie ‘De canta danst!’ wordt uitgezonden door de NTR.
De eerste aflevering wordt vertoond op zondag 3 juni 2012 19.00 uur, Ned. 2; daarna volgt elke week een nieuwe aflevering.