rondrit

Alle onderdelen

boek

Karin Spaink

Het boek

De Benenwagen

De Canta is bedacht en ontwikkeld door een Nederlandse coureur, Dick Waaijenberg. Tegenwoordig is het bedrijf achter de Canta zelfs de grootste Nederlandse autofabrikant. Nergens ter wereld worden zulke goede gehandicaptenauto’s gemaakt als bij ons op de Veluwe. Maar aan welke vereisten moet een gehandicaptenvoertuig voldoen, en hoe rijm je een helder, uniform ontwerp met vergaande individuele aanpassingen?

Karin Spaink heeft de opmerkelijke geschiedenis van de Canta te boek gesteld. Ze beschrijft hoe een doormidden gezaagd Frans autootje, de Arola, zijn weg naar Nederland vond, en verkent de ontstaansgeschiedenis van diens opvolger, de Canta. Ze ging op stap met een monteur die dagelijks bij klanten thuis reparaties uitvoert en onderzocht als ‘writer in residence’ in de fabriek van Waaijenberg hoe een Canta wordt gemaakt. Aan elke Canta hangt een adreskaartje, ontdekte ze: elk exemplaar wordt met de hand in elkaar gezet en aangepast aan zijn toekomstige bestuurder.

‘De benenwagen’ schetst tevens de strijd over mobiliteit. Door de populariteit van het autootje dreigen gehandicapten hun schaarse privileges te verliezen. Wie mag een Canta hebben, wie niet? Wie mag waar rijden en parkeren? Van wie is de straat? Bovenal laat ‘De benenwagen’ zien hoe belangrijk het autootje voor gehandicapten is. De Canta is hun toegang tot de buitenwereld.

‘De benenwagen’ wordt uitgegeven door Nijgh & Van Ditmar. Full colour, 192 pagina’s, prijs: € 19,95